Anna Lewandowska zdradziła przepis na bezglutenowe pierniki świąteczne. Spróbujesz?
Święta zbliżają się wielkimi krokami! A na świątecznym stole nie może zabraknąć smacznych, pachnących wypieków. Do takich należą świąteczne pierniczki, ale wielu z nas boi się je spożywać z uwagi na nietolerancję glutenu, tak bardzo powszechną w dzisiejszym świecie. Naprzeciw oczekiwaniom osobom z tym problemem wyszła Anna Lewandowska, znana i lubiana trenerka i specjalistka od zdrowego żywienia Anna Lewandowska i zaproponowała bezglutenowe pierniki świąteczne.
Szacuje się, że w Polsce nietolerancja glutenu dotyka nawet 10 proc. społeczeństwa, z czego spora część może nawet o tym nie wiedzieć. Chorobie muszą towarzyszyć pewne wyrzeczenia, jednak w święta nie chcemy o nich myśleć, a zjeść coś pysznego, choćby ten jeden raz w roku. Dlaczego by zatem nie upiec pierniczków?
Przepis na bezglutenowe świąteczne pierniki Anny Lewandowskiej
Aby upiec bezglutenowe pierniki Anny Lewandowskiej, należy przygotować następujące składniki:
- 1/2 szkl. mąki ryżowej
- 1 szkl. mąki gryczanej
- 1/2 szkl. mąki jaglanej
- 1/2 szkl. cukru kokosowego
- 5- 6 łyżek masła klarowanego
- 2 jajka
- 3 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- szczypta soli morskiej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta sody.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
- Zmieszaj ze sobą suche składniki: trzy rodzaje mąki, sodę, cukier oraz przyprawy.
- Utrzyj klarowane masło z jajkami.
- Połącz suche składniki z mokrymi w jednolite ciasto.
- Zawiń ciasto folią i włóż na parę minut do lodówki.
- Kiedy ciasto będzie trochę twardsze, rozwiń z folii i rozwałkuj na cienki placek.
- Wytnij pierniczki.
- Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut.
Smacznego! Bezglutenowe pierniczki mają zdrowy skład, a ze względu na zastosowanie cukru kokosowego – także niższy indeks glikemiczny (sam cukier kokosowy ma IG 35, czyli niski).